Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας ή αλλιώς η Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών είναι μια γιορτή που καθιερώθηκε μετά από πολλές θυσίες και άνισους αγώνες. Οι ρίζες της γιορτής βρίσκονται στην απεργία των γυναικών που εργάζονταν στις βιοτεχνίες ρούχων στη Νέα Υόρκη, στις 8/3/1857. Το αίτημα της απεργίας αφορούσε σε καλύτερες συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και μικρότερα ωράρια. Η αστυνομία τότε διέλυσε με βίαιο τρόπο την απεργία, όμως το γυναικείο εργατικό κίνημα είχε έρθει πια ορμητικά στο προσκήνιο.

Η πρώτη φορά που καταγράφεται ο επίσημος εορτασμός της Γυναίκας είναι στις 28 Φεβρουαρίου του 1909, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής που καθιέρωσε την πρώτη εθνική εορτή της Γυναίκας. Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα της Γυναίκας, ύστερα από πρόταση της Γερμανίδας Κλάρας Τσέτκιν, το 1910, στη δεύτερη Διεθνή Συνάντηση Σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη, ως φόρος τιμής στις ιστορικές διαδηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, τις εργαζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου και τον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου, που ακόμη δεν είχε κατακτηθεί.

Έτσι ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας από τους Αμερικανούς, την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, πέρασε και στην Ευρώπη, με τους Ρώσους να ακολουθούν το ίδο παράδειγμα. Μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων, η Αλεξάνδρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν και ορίζει την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου ως επίσημη εορτή, χωρίς ωστόσο να είναι αργία. Πάντως, επικράτησε η 8η Μαρτίου σαν επίσημη μέρα του εορτασμού.

Αργότερα, η συγκεκριμένη εορτή καθιερώθηκε πιο δυναμικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και ιδίως στην χώρες του πρώην Σοβιετικού Μπλοκ, ο κρατικός μηχανισμός των οποίων την αναγνώριζε επίσημα, σε αντίθεση με τις Δυτικές χώρες. Το 1977, εν τέλει, στην γενική συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, καθιερώθηκε η 8η Μαΐου ως ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας και της παγκόσμιας ειρήνης, σε μια προσπάθεια ν' αποξενώσουν κάπως το νόημα της εορτής από το "σοσιαλιστικό" της περιεχόμενο.

Η γυναίκα στην Ιστορία

Ομηρική Εποχή - Την εποχή που περιγράφει ο Όμηρος στα έπη του, ο άντρας ήταν η κεφαλή της οικογένειας, όμως και η γυναίκα κατείχε σημαντική θέση και εμφανίζονταν στο πλευρό του άντρα, με σημαντικά καθήκοντα.

Κλασική Εποχή - Η θέση της γυναίκας στην οικογένεια εμφανίζεται υποβαθμισμένη: ασχολείται αποκλειστικά με το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών. Η γυναίκα δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για ό,τι γίνεται έξω από το σπίτι της ούτε με τον άντρα της συζητάει συχνά, αφού αυτός τις περισσότερες ώρες βρίσκεται εκτός σπιτιού. Βασίλειο της γυναίκας είναι το σπίτι. Έχει τα κλειδιά για τις αποθήκες και το κελάρι και φροντίζει για φαγητό. Ο αγώνας για την ισοτιμία των γυναικών στη δουλειά και στη ζωή ήταν και είναι μακρύς και δύσκολος. Μέχρι χθες, τα δικαιώματα των γυναικών ήταν ψαλιδισμένα και στις πολιτισμένες υποτίθεται χώρες, ενώ ακόμα και σήμερα εκατομμύρια γυναίκες σε διάφορες χώρες ζουν σε άθλιες συνθήκες και αντιμετωπίζονται σαν αντικείμενα.

Βυζαντινή εποχή - Η γυναίκα συνεχίζει να είναι υποτιμημένη. Παίζει όμως σημαντικότερο ρόλο στην οικογενειακή ζωή και είναι σεβαστή ιδιαίτερα ως μητέρα. Τα ανύπαντρα κορίτσια ήταν πολύ περιορισμένα και, υπήρχε περίπτωση, πριν το γάμο τους να μην είχαν καν συναντήσει τους μέλλοντες συζύγους τους. Μετά όμως το γάμο η κατάσταση άλλαζε και συχνά αυτές όριζαν την οικογενειακή ζωή.

19ος αιώνας - Η γυναίκα είχε στην οικογένεια υποδεέστερη θέση. Την κατώτερη αυτή θέση τόνιζε και ο θεσμός της προίκας. Δηλαδή για να παντρευτεί μια κοπέλα θα έπρεπε οι γονείς της να εξασφαλίσουν κάποια περιουσιακά στοιχεία: σπίτι, χωράφια, οικιακό εξοπλισμό ή και χρήματα. Η διαπραγμάτευση γινόταν κάπως έτσι…

21ος αιώνας - Σήμερα, στις αναπτυγμένες οικονομικά και πολιτιστικά χώρες, άντρας και γυναίκα είναι -τυπικά τουλάχιστον- ισότιμοι.

Γυναίκες και κορίτσια είναι τα πρώτα θύματα σε πολέμους και συρράξεις Περίπου 60 εκατομμύρια κορίτσια δεν πάνε σχολείο Κάθε χρόνο, δεκαπέντε εκατομμύρια έφηβες 15-19 ετών γίνονται μητέρες 515.000 γυναίκες εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα εγκυμοσύνης και τοκετού 2 εκατομμύρια κορίτσια, κάθε χρόνο, υπόκεινται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Εκατομμύρια γυναίκες, δολοφονούνται εκ προθέσεως ή εξ' αιτίας παραμέλησης, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Στοιχεία της Actionaid

Το 70% του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες έσχατης φτώχειας είναι γυναίκες. Τα 2/3 των αναλφάβητων ενηλίκων στον κόσμο είναι γυναίκες. To 80% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι γυναίκες καλλιεργούν το 80% των χωραφιών, ενώ κατέχουν μόλις το 1% της γης. 45 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Κάθε λεπτό μία γυναίκα χάνει τη ζωή της λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γέννας. Μία στις τέσσερις γυναίκες στον κόσμο δεν μπορεί να διαβάσει και να γράψει.

πηγή: hbnews.gr
Share:

2 σχόλια :

  1. πολύ ωραίο άρθρο! αλλα πιο πολύ μου άρεσε αυτό που έγραψες στο προφίλ σου!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αμάν πια,τι διάβασαν τα ματάκια μου την συγκεκριμένη μέρα δεν λέγεται,αν ζούσαμε στον Μεσαίωνα θα μας είχαν ρίξει στην πυρά Ζαχαρούλα μου ;) !

      Διαγραφή

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes