Η ανατροφή των παιδιών παραμένει γυναικεία υπόθεση

Μπορεί οι γυναίκες να χειραφετήθηκαν, να σπουδάζουν και να κάνουν καριέρα επενδύοντας όσο και οι άνδρες στην επαγγελματική τους ανέλιξη, αλλά εξακολουθούν να σηκώνουν το βάρος της ανατροφής των παιδιών.

Τα κρούσματα διάκρισης λόγω φύλου στον χώρο εργασίας έχουν μειωθεί αισθητά, η ψαλίδα στις αμοιβές γυνακών-αντρών μειώνεται –έστω και αργά– και σε πολλές οικογένειες οι γυναίκες είναι αυτές που κερδίζουν το «ψωμί» της οικογένειας.

Ότι τα χρόνια περνούν χωρίς… καμία πρόοδο φαίνεται σε πρόσφατη έρευνα της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία από τον καθημερινό χρόνο ενασχόλησης με τα παιδιά, οι μητέρες αναλαμβάνουν το 74%.

Μπορεί οι μητέρες να δουλεύουν εξίσου με τους άντρες αλλά εξακολουθούν να σηκώνουν το κύριο βάρος της ανατροφής των παιδιών. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι απαιτήσεις από το επαγγελματικό τους περιβάλλον είναι πιο μεγάλες σε σύγκριση με τους άνδρες και οι συνθήκες πιο σκληρές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, που πήρε δύο μήνες άδεια πατρότητας, ενώ η Marissa Mayer από τη Yahoo σκοπεύει να λείψει λίγες μόνο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, δυσκολεύει η πρόσβαση στις δωρεάν δομές φροντίδας των παιδιών, καθώς οι κυβερνήσεις ψαλιδίζουν τις δημοσιονομικές τους δαπάνες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το βάρος των υποχρεώσεων στο σπίτι δεν μοιράζεται ισότιμα ανάμεσα στους γονείς, παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει.

Ένας λόγος είναι ότι οι ώρες εργασίες του πατέρα αυξάνονται, όσο μεγαλώνει η οικογένεια, προκειμένου να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες. Ένα ακόμη φαινόμενο που λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με το 1996. Στο 86% των περιπτώσεων, ο γονιός είναι η μητέρα.

Επιπλέον, το χάσμα των αμοιβών ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες καλά κρατεί και όταν τα βάρη στο σπίτι μοιράζονται με βάση την οικονομική συνεισφορά, τα νέα δεν είναι καλά για τις γυναίκες. Το λογικό είναι να θυσιάζουν οι μητέρες την επαγγελματική τους σταδιοδρομία για να φροντίζουν τα παιδιά, αφού η εργασία των ανδρών είναι πιο αποδοτική σε χρηματικούς όρους.

Η 61χρονη Βρετανίδα Dawn Roberts εξηγεί ότι όταν είχε ξεκινήσει τη δική της οικογένεια, ο σύζυγός της έφερνε τα χρήματα στο σπίτι και εκείνη μεγάλωνε τα παιδιά. Τώρα που έχει εγγόνια, παραδέχεται ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν είναι σπουδαία. «Δεν περίμενα να μοιραστούν τα πράγματα 50-50, αλλά πίστευα ότι θα έχουν αλλάξει μετά από τόσο καιρό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η 39χρονη κόρη της Sharon παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να μεγαλώσει τον γιό της που είναι νήπιο. Με τον σύζυγό της αποφάσισαν να εκείνος να συνεχίσει τη δουλειά του που βασίζεται πολύ στη φήμη και τις δημόσιες σχέσεις και δεν θεώρησαν καλό να απέχει. Οπότε, έκανε η μητέρα τη θυσία. Η Sharon, πάντως, πιστεύει ότι το ζευγάρι μοιράζεται τα βάρη της ανατροφής και έχει βοήθεια από τον σύζυγό της στις δουλειές του σπιτιού.


Το διαβάσαμε εδώ
Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes