Η πηγή της νιότης

Ομορφιά μια λέξη που απασχολεί εκατομμύρια γυναίκες,κάθε γυναίκα μπορεί να είναι όμορφη και ποθητή χωρίς να ξοδεύει μια περιουσία.Πιστεύω ότι η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας κι όλα τα υπόλοιπα έπονται.
Είναι όμορφο να βλέπεις γελαστά και χαρούμενα πρόσωπα, όμως με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας το γέλιο τείνει να εκλείψει όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το γέλιο και η καλή διάθεση θεραπεύουν τα πάντα,ότι κι αν σας συμβαίνει πάρτε βαθιές ανάσες και πάτε παρακάτω, σύμμαχος σας οι 5 Θιβετιανές ασκήσεις ή αλλιώς η πηγή της νιότης.

Με 15 λεπτά εξάσκησης καθημερινά, έχετε τεράστια οφέλη.


Τα αποτελέσματα με την εξάσκηση των 5 θιβετιανών ασκήσεων, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες και μελέτες, είναι χαλαρότητα αλλά ταυτόχρονα και εγρήγορση, περισσότερη ενέργεια και συγκέντρωση. 

Πιο αναλυτικά:

Αυξάνουν την ενέργεια
Τονώνουν το ανοσοποιητικό
Χαλαρώνουν
Αυξάνουν την συγκέντρωση
Αυξάνουν τη δύναμη και την ευλυγισία
Βελτιώνουν την αναπνοή
Βοηθάνε να κόψετε εθισμούς
Καταπολεμούν τις αυπνίες

Η ιστορία των 5 Θιβετιανών ασκήσεων

Η ιστορία των 5 θιβετιανών ασκήσεων θα μπορούσε να είναι χολιγουντιανή ταινία! Όλα άρχισαν ένα απόγευμα του 1930. Ο συγγραφέας Peter Kelder καθόταν σε ένα παγκάκι στο πάρκο όταν ένας κύριος μεγάλης ηλικίας κάθισε δίπλα του και έπιασαν κουβέντα. 

Ο γηραιός κύριος συστήθηκε ως στρατηγός Bradford, συνταξιούχος στου αγγλικού στρατού που επίσης είχε υπηρετήσει στο βασιλικό διπλωματικό σώμα. Λόγω της καριέρας του είχε ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και άρχισε να διηγείται περιπέτειές του.

Όταν έφυγαν από το πάρκο, συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν και σε λίγο χρονικό διάστημα άρχισε να αναπτύσσεται μια φιλία. Ένα βράδυ (που συνήθως βρισκόταν και συζητούσαν) ο στρατηγός ανακοίνωσε όλο ενθουσιασμό μια απόφαση που είχε πάρει. Όταν πριν από χρόνια είχε μείνει στην Ινδία είχε ακούσει μια ενδιαφέρουσα, περίεργη και αξέχαστη ιστορία. Είχε να κάνει με τους Λάμα ενός μοναστηριού κάπου στα Ιμαλάϊα. Στο συγκεκριμένο μοναστήρι οι γέροντες μυστηριωδώς ανακτούσαν υγεία, δύναμη και ζωτικότητα κατά τη διαμονή τους στο μοναστήρι. Σύμφωνα με το μύθο, οι μοναχοί αυτοί είχαν το μυστικό της «πηγής της νιότης».

Ο στρατηγός έβλεπε ότι γερνούσε και όσο είχε στο μυαλό του αυτή τη «πηγή της νιότης» τόσο περισσότερο πίστευε ότι αυτό το μέρος υπάρχει. Άρχισε να μαζεύει πληροφορίες για το κλίμα, τη μορφολογία της χώρας και ότι άλλο θα τον βοηθούσε να βρει το μοναστήρι αυτό και έτσι πήρε την απόφαση να γυρίσει στην Ινδία.

Χρόνια πέρασαν χωρίς κανένας να έχει νέα από το στρατηγό.

Κάποια στιγμή γύρισε ο στρατηγός και πήγε να επισκεφτεί το φίλο του συγγραφέα. Είχαν περάσει πολλά χρόνια και ο συγγραφέας φυσικά δεν τον γνώρισε….αντί για ένα στραβωμένο γκριζομάλλικο γεροντάκι με μπαστούνι έβλεπε μια ψηλή ίσια φιγούρα. Το πρόσωπό του ήταν ροδοκόκκινο, σώμα δεμένο, δυνατό, με σκούρα μαλλιά και ούτε μια άσπρη τρίχα!!

Ο στρατηγός Bradford διηγήθηκε πως μετά από μια αργή και χρονοβόρα διαδικασία και έπειτα από μεγάλη και επικίνδυνη εξερεύνηση σε απόμακρες περιοχές των Ιμαλαϊων, ανακάλυψε το μοναστήρι… όπου οι κάτοικοί του δεν γερνάνε ποτέ. Τον στρατηγό στο μοναστήρι τον φώναζαν «ο αρχαίος» γιατί είχαν πολύ καιρό να δούνε κάποιον να φαίνεται τόσο γέρος…

Το πρώτο σημαντικό πράγμα που διδάχτηκε όταν μπήκε στο μοναστήρι ήταν ότι το σώμα μας έχει 7 ενεργειακά κέντρα τα chakra ή δίνες ή στροβίλους. Είναι πολύ δυνατά ηλεκτρικά πεδία, αόρατα στο μάτι. Αυτά τα 7 κέντρα κυβερνάνε τους 7 αδένες του ενδοκρινικού συστήματος στο σώμα, που με τη σειρά τους ισορροπούν όλες τις λειτουργίες του σώματος, μαζί και την διαδικασία της γήρανσης. 

Σε ένα υγιές σώμα, αυτοί οι στρόβιλοι γυρίζουν με ταχύτητα, αφήνοντας την ζωτική ενέργεια (prana, chi) να ρέει σε όλο το ενδοκρινικό σύστημα. Αν ένα ή περισσότερα από τα κέντρα αυτά αρχίζουν και γυρίζουν πιο αργά, η ζωτική ενέργεια δεν ρέει το ίδιο ομαλά και μπλοκάρει και αυτό προκαλεί ασθένεια.

Ο πιο γρήγορος τρόπος να ξανακερδίσει κάποιος νιότη, υγεία και ζωτικότητα είναι να αρχίσουν αυτά τα κέντρα να στροβιλίζονται φυσιολογικά ξανά. Υπάρχουν 5 απλές ασκήσεις που θα βοηθήσουν να γίνει αυτό. Αυτές οι ασκήσεις δεν ήταν καν ασκήσεις, οι μοναχοί τις ονόμαζαν «τελετουργίες» που πρέπει να αρχίσει κάποιος με 3 επαναλήψεις, την κάθε τελετουργία-άσκηση, κάθε μέρα και σταδιακά αυξάνει επαναλήψεις μέχρι να φτάσει στις 21 επαναλήψεις (τη κάθε τελετουργία) τη μέρα.

Αφού έδειξε τις ασκήσεις στο φίλο τους συγγραφέα, άρχισε και εκείνος να τις εξασκεί κάθε μέρα και μετά από 3 μήνες τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Έφτιαξαν μια ομάδα μελέτης που ονόμασαν “Himalaya Club” που βρισκόταν σε καθημερινή βάση για να κάνουν προπόνηση τις 5 θιβετιανές, συζητούσαν για διατροφή και άλλα συναφή θέματα. Όλα τα μέλη ήταν άνω των 50 και σύντομα όλοι έβλεπαν την αναζωογόνηση που προσέφεραν οι ασκήσεις

…όλα αυτά έγιναν περίπου 1920 με 1930, που ήταν φοβερά δύσκολο κάποιος να ταξιδέψει στο απαγορευμένο Θιβέτ, στη «χώρα των χιονιών», στα ψηλότερα βουνά του κόσμου … πραγματική ιστορία ή μύθος … μια δοκιμή θα σας πείσει !!!

Όταν αρχίσετε να εξασκείτε τις 5 θιβετιανές, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του καθενός μπορεί να υπάρχουν κάποια συμπτώματα αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Συνήθως δεν υπάρχουν αλλά αν τα ένα ή περισσότερα συμπτώματα διαρκέσουν πάνω από 3-4 μέρες καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ελαφρύ πονοκέφαλο - κάποια συμπτώματα γρίπης ή ίωσης, που διαρκούν μια μέρα - κακοκεφιά, νευρικότητα, ευσυγκινησία - ελαφρά ναυτία ή ελαφρά κόπωση, καθώς το σώμα προσπαθεί να ισορροπήσει γιατί αποτοξινώνεται.

Οι ασκήσεις είναι σαν «τελετουργίες», και απαιτούν σεβασμό. Πρέπει να αρχίσετε με 3 επαναλήψεις την κάθε άσκηση και σταδιακά αυξάνετε 2 επαναλήψεις κάθε εβδομάδα (εάν δεν το αισθάνεστε μπορείτε να μείνετε περισσότερο διάστημα στον ίδιο αριθμό επαναλήψεων ή να αυξάνετε 1 επανάληψη ανά εβδομάδα …. ακούστε το σώμα σας, μην υπερβαίνετε τις δυνάμεις σας). Στόχος είναι ο μέγιστος αριθμός των 21 επαναλήψεων την κάθε άσκηση.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι το σύμπαν είναι φτιαγμένο από 

5 στοιχεία : νερό, γη, αέρας, φωτιά και ενέργεια.

Η φυσική κίνηση των 5 θιβετιανών, είναι μια μεταφορά του τι προσπαθούμε να επιτύχουμε πνευματικά, συναίσθηση από μια διαφορετική οπτική γωνία. Για παράδειγμα ο στροβιλισμός αντιστοιχεί στην ενέργεια, οι στρόβιλοι είναι οι κινήσεις που μπορούν να ανανεώσουν το σώμα παίρνοντας από την τεράστια ενέργεια που υπάρχει γύρω μας. Το «τραπέζι» αντιστοιχεί στη γη και η κίνηση του συγκεντρώνεται στην σταθερότητα, θεμελίωση και ισορροπία, δίνοντας ας μια σταθερή βάση πάνω στην οποία θα εισέλθουν νέες ιδέες.
Στη πρακτική εξάσκηση, ίσως είναι δύσκολο να συνδυάσουμε το φυσικό με το πνευματικό κομμάτι, και χρησιμοποιώντας μια μεταφορά είναι πιο εύκολο να αποτυπωθεί στη μνήμη αλλά και να γίνει ουσιαστικά κατανοητό.

1η θιβετιανή

Ενέργεια

Δύναμη ζωής (prana, qi), πνεύμα, ενέργεια

Στροβιλισμός

Το στροβίλισμα συμβολίζει την ανάγκη για αναζωογόνηση, ενεργοποίηση του σώματος και του πνεύματος. Όταν εξασκούμαι αυτή την άσκηση διεγείρονται τα τσάκρα, εναρμονίζοντας την ουσιώδη ζωτική ενέργεια σε ολόκληρο το σώμα. Στα σημεία όπου τα επίπεδα ενέργειας έχουν εξαντληθεί, ζωτική ενέργεια μπορεί τώρα να εισέλθει, να αναζωογονήσει και να επαναφορτίσει κάθε κύτταρο στο σώμα μας.

Δουλέψτε με αυτή την έξτρα ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη πως ενεργοποιεί κάθε τομή στη ζωή σας. Μάθετε πώς να τη χρησιμοποιείτε για τη μεταμόρφωσή σας.

Δεν υπάρχει αντικείμενο ή έμβιο ον, που να μη περιστρέφεται. Από τον πιο μακρινό γαλαξία, μέχρι το πιο μικρό κύτταρο, μέσα από την περιστροφή των πρωτονίων, των νετρονίων και των ηλεκτρονίων που αποτελούν το άτομο, όλα παίρνουν μέρος σε αυτή τη περιστροφή.
O πλανήτης μας περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Δορυφορικές λήψεις οι οποίες απεικονίζουν τον μεγάλο στροβιλισμό των τυφώνων, για παράδειγμα, είναι παρόμοιος με τον στροβιλισμό άλλων γαλαξιών. Το ίδιο το ανθρώπινο σώμα περιέχει πολυάριθμα σπιράλ τα οποία αποτελούν το DNA, καθώς και τα μοναδικά στροβιλίσματα στις άκρες των δακτύλων (δακτυλικά αποτυπώματα).
Ο σχηματισμός του στροβίλου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύμπαντος. Επανεμφανίζεται παντού στη ζωή.

Οφέλη

Οι μοναχοί πίστευαν, ότι το στροβίλισμα δημιουργεί μια δίνη η οποία βοηθά την ανοδική πορεία της ζωτικής ενέργειας διαμέσου όλων των τσάκρα, αναζωογονώντας, διεγείροντας και εναρμονίζοντάς την στο ρυθμό του στροβιλίσματος. Δημιουργεί μια κίνηση η οποία διανέμει τη prana (ενέργεια) σε όλο το κορμί. Όπου υπάρχει κίνηση, υπάρχει ζωή. Εκεί που λείπει η κίνηση υπάρχει «λίμνασμα», στασιμότητα και τέλος ο θάνατος.
Αυξάνει τη κυκλοφορία του αίματος και διεγείρει το νευρικό και το λεμφικό σύστημα. Επιφέρει ισορροπία και βελτιώνει το συντονισμό. Καθώς κρατάτε τα χέρια σε έκταση, τα χέρια και το πάνω μέρος της πλάτης δυναμώνουν.
Ο στροβιλισμός επιδρά στο νερό του σώματος καθώς το σώμα μας αποτελείται κατά το 70% από νερό. Βοηθά τη ροή των υγρών του σώματος: αίμα, νωτιαίος μυελός, πεπτικά υγρά, καθώς και το ορμονικό και λεμφικό σύστημα.
Καθώς στροβιλίζεστε, δημιουργείτε μίνι στροβίλους στα υγρά του σώματος, αναζωογονώντας το και βοηθώντας στην απομάκρυνση των τοξινών. Αυξάνει την ενέργεια. Αν είστε κουρασμένοι και έχετε ανειλημμένες υποχρεώσεις, δοκιμάστε το στροβιλισμό.

Εκτέλεση

Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια λίγο ανοιχτά, στο άνοιγμα των γοφών και τα  χέρια ανοιχτά στο πλάι, στο ύψος των ώμων,  παλάμες προς τα κάτω.
Αρχίστε να περιστρέφεστε - στριφογυρίζετε από τα αριστερά προς τα δεξιά, (όπως οι δείκτες  του ρολογιού). Ως αρχάριοι αν ζαλιστείτε μπορείτε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε.
Όταν τελειώσετε τις περιστροφές επανέρχεστε στην αρχική θέση, και παίρνετε τις 2-3 ή περισσότερες αναπνοές αν χρειαστεί.
 αναπνοή: αναπνέετε κανονικά

2η θιβετιανή άσκηση

Αέρας
Σκέψη, ευστοφία, διαύγεια, νοημοσύνη, διάνοια, αναπνοή, πρωτοτυπία, γονιμότητα.

Άρση ποδιών

Η άρση ποδιών συμβολίζει την ανάγκη για διαύγεια, γαλήνη και συγκεντρωμένη σκέψη, χρησιμοποιώντας τα οφέλη της βαθιάς αναπνοής.

Καθώς κάνετε την πρακτική, μαθαίνετε να συγκεντρώνετε το νου σας να ελέγχει την κίνηση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων. Υπάρχει μια εξαιρετική συνεργεία μεταξύ του νου και του σώματος. Φανταστείτε τον εαυτό σας ήρεμο και συγκεντρωμένο, να αναπνέει βαθιά και να είναι ικανός να εκτελεί κάθε βήμα με άνεση και ευκολία.

Ενσωματώστε αυτή την συναίσθηση στη καθημερινή σας ζωή: ότι με το να αναπνέετε βαθιά διατηρώντας μια καθημερινή συγκέντρωση στο «σώμα-νους», μπορείτε να επαναφέρετε διαύγεια, ακριβή εστίαση και συγκέντρωση σε στιγμές σύγχυσης και άγχους στη ζωή σας.

Οφέλη

Στη παραδοσιακή γιόγκικη φιλοσοφία, οι αντίστροφες στάσεις λέγεται ότι είναι η βασική πηγή της νεότητας. Οι αντιστροφές είναι ξακουστές για τις αντιγηραντικές ιδιότητες.

Η συνέπεια της βαρύτητας λειτουργεί σαν την κλεψύδρα. Από οποιαδήποτε μεριά και να τη γυρίσεις, το περιεχόμενο πάντα κινείται προς τη γη.

Με το πέρασμα του χρόνου, το σώμα συσσωρεύει άχρηστες ουσίες και ακαθαρσίες. Όταν αναστρέφεται το σώμα αυτή η αναστροφή αναζωογονεί το κυκλοφορικό σύστημα.

Στην άρση ποδιών συνδυάζεται η αναστροφή με μια σημαντική μυϊκή σύσπαση σε όλο το κορμί ξεκινώντας από τα όργανα παραγωγής, στο πεπτικό σύστημα, στη καρδιά και στους πνεύμονες, στο θυρεοειδή μέχρι τον εγκέφαλο. Αυτή η σύσπαση και η χαλάρωση των μυών, είναι πολύ σημαντική καθώς βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένου και της κυκλοφορίας στα εσωτερικά όργανα και τους αδένες.

Η άρση των ποδιών βελτιώνει τη κυκλοφορία και αποσυμφορίζει τις αρτηρίες. Διεγείρει το λεμφικό σύστημα το οποία είναι άμεσα συνδεδεμένο με την μυϊκή κίνηση κα τη βαρύτητα και είναι υπεύθυνο για την ισορροπία των υγρών μέσα στο σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η άρση των ποδιών, είναι μια δυναμική και ευεργετική διάταση για τους τένοντες, τις γάμπες και τον αχίλλειο τένοντα. Ενδυναμώνει και τονώνει τους μυς των γλουτών, των κοιλιακών, της κάτω πλάτης, των ποδιών του λαιμού και γενικά επιδρά σημαντικά στη γενική σταθερότητα των μυών, βοηθώντας στη δημιουργία επίπεδου στομαχιού και προστατεύοντας τη σπονδυλική στήλη. Κρατώντας το σαγόνι στο στήθος ενδυναμώνονται το κάτω μέρος των κοιλιακών και εξασφαλίζεται σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη. Η αυχενική μοίρα επιμηκύνεται και γίνεται μια εξαιρετική διάταση, απομακρύνοντας κάθε ένταση και δυσκαμψία. Βελτιώνεται η σπλαχνική, εντερική και γενικά η πεπτική λειτουργία και βοηθά στις κράμπες περιόδου.

Eκτέλεση

Ξεκινάμε ξαπλωμένοι ανάσκελα (με την κοιλιά πάνω), τα χέρια κατά μήκος του σώματος με παλάμες προς τα κάτω. Πόδια τεντωμένα, μύτες ποδιών «τραρούχι» δηλαδή όχι τεντωμένες, οι μύτες τραβάνε προς το καλάμι. Ανεβάζω ταυτόχρονα τα 2 πόδια τεντωμένα ενώ συγχρόνως το πηγούνι έρχεται στο στέρνο. Κατεβάζω ταυτόχρονα τα πόδια και το κεφάλι. Σε περίπτωση αδυναμίας να σηκώσω τεντωμένα τα πόδια, λυγίζω τα πόδια, τα σηκώνω και τα τεντώνω.

αναπνοή: είτε εισπνέω όταν σηκώνω πόδια και εκπνέω όταν κατεβάζω πόδια, είτε εκπνέω όταν σηκώνω πόδια και εισπνέω όταν κατεβάζω πόδια ... αρκεί να αναπνέετε!

3η θιβετιανή άσκηση

Νερό

Συναισθήματα, αισθήσεις, ευαισθησία, συμπόνια, δημιουργικότητα, υποσυνείδητο, αντίληψη

Η κάμψη προς τα πίσω στα γόνατα, συμβολίζει την ανάγκη για σύνδεση με τις αισθήσεις και τη δύναμη του υποσυνειδήτου. Αυτό μας δίνει ολοκληρωμένη πρόσβαση στη δημιουργικότητά μας. Καθώς κάνετε πρακτική σε αυτή τη στάση μαθαίνετε να γίνεστε περισσότερο σαν το νερό που ρέει ελεύθερα, χωρίς να αντιστέκεστε σε τίποτα, κάνοντας τη ζωή σας πιο εύκολη. Μαθαίνετε να αισθάνεστε τη ροή του σώματος στη κίνηση.

Ενσωματώστε αυτή την επίγνωση: ότι η αντίσταση στην αλλαγή, προκαλεί πάλη με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μάθετε να είστε σαν το νερό, αλλάζοντας το σχήμα σας ( την προοπτική σας) σε οτιδήποτε περιέχει εσάς. Ακολουθείστε τη ροή και μη πηγαίνετε αντίθετα από αυτή. Στιγμές στασιμότητας στη ζωή σας, είναι στιγμές που έχετε μπλοκάρει.

Οφέλη

Σύμφωνα με τους θιβετιανούς Λάμας , αυτή η τελετουργία επηρεάζει όλο το ενδοκρινικό σύστημα. Ανακουφίζει την μυϊκή ένταση και διατείνει τους μυς που χάνουν την ελαστικότητά τους με το πέρασμα του χρόνου και την ακινησία.

Οι μυς αυτοί είναι οι θωρακικοί, οι μυς των ώμων και οι μεσοπλεύριοι. Επιμηκύνει και τονώνει ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, αυξάνοντας την ευλυγισία της ιδιαίτερα τη θωρακική μοίρα, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη δυσκαμψία. Βελτιώνει την κύφωση, που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου. Ανοίγει τη περιοχή της λεκάνης, κάνει μασάζ στα νεύρα και λιπαίνει τους συνδέσμους. Διώχνει την νωθρότητα, τη στασιμότητα και διεγείρει το πεπτικό σύστημα.

Γίνεται μια πολύ καλή διάταση σε όλο το μπροστινό μέρος του κορμού από το βουβώνα μέχρι το στήθος και το λαιμό. Όταν διατείνεται ο θώρακας, η αναπνοή γίνεται πιο βαθιά, οδηγώντας σε αναζωογόνηση ολόκληρου του σώματος. Καθώς «ανοίγει» το στήθος και όλη η περιοχή της καρδιάς, απομακρύνονται όλα τα αρνητικά συναισθήματα.

Εκτέλεση

Γονατίζω στο πάτωμα, το σώμα είναι όρθιο, γόνατα λίγο ανοιχτά όσο οι γοφοί, στήριξη στα γόνατα και στα δάχτυλα των ποδιών. Τα χέρια κρατάνε το χαμηλότερο σημείο του πισινού. Λυγίζω κεφάλι, το πηγούνι να ακουμπήσει το στέρνο, έπειτα σηκώνω κεφάλι και λυγίζω τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη προς τα πίσω (σχηματίζοντας ένα τόξο). Λυγίζω τον κορμό στη θωρακική χώρα και όχι στην οσφυϊκή. Σφίγγω γλουτούς και τραβάω ελαφρά τους αγκώνες προς τα μέσα. Επιστρέφω στην αρχική θέση.

αναπνοή: εκπνέω όταν σκύβω πηγούνι, εισπνέω όταν ρίχνω κεφάλι πίσω

4η θιβετιανή άσκηση

Γη

Σταθερότητα, αυτοπειθαρχία, φιλοδοξία, παραγωγικότητα, καλλιέργεια, τάξη.

Το «τραπέζι» συμβολίζει την ανάγκη για σταθερότητα, θεμελίωση και ισορροπία. Όταν εξασκείτε αυτή την άσκηση, φανταστείτε ότι τα χέρια και τα πόδια σας μοιράζονται ίδια το βάρος του κορμού σας. Όταν τα χέρια και τα πόδια έχουν επαφή με το έδαφος, φανταστείτε ότι βγάζουν ρίζες βαθιά στο έδαφος.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας, να απολαύσει την αίσθηση μιας δυνατής και σταθερής θεμελίωσης.

Ενσωματώστε αυτή την επίγνωση στη ζωή σας: ότι μόνο πάνω σε μια σταθερή και στερεή βάση μπορούν οι νέες ιδέες και δυνατές σχέσεις (επαγγελματικές και προσωπικές) να εισέλθουν επιτυχώς στη ζωή σας.

Οφέλη

Οι Λάμας ισχυρίζονται, ότι αυτή η τελετουργία, διεγείρει τα τσάκρα από τα πιο ασήμαντα στα γόνατα, μέχρι τα πιο σημαντικά, από τα όργανα αναπαραγωγής μέχρι του λαιμού. Το «τραπέζι» είναι μια δραστική, αποτελεσματική αλλά και ασφαλή άσκηση, ακόμα και για απώλεια βάρους. Εκτελώντας την θα αυξηθεί η δύναμη στα χέρια, στους καρπούς και τους ώμους. Ακόμα γίνεται ενδυνάμωση στα γόνατα, τους μηρούς, στα ισχία, στη μέση και το κάτω μέρος των κοιλιακών. Βελτιώνει την ισορροπία και βοηθά στο να καταλάβετε το κέντρο σας, τον πυρήνα σας. Κάνει πολύ καλή διάταση και «ανοίγει» το στήθος, βοηθώντας στη πιο βαθιά αναπνοή. Τέλος το «τραπέζι» διεγείρει το νευρικό, το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα και αυξάνει τη ζωτικότητα.

Εκτέλεση

Κάθομαι στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα μπροστά, λίγο ανοιχτά, κορμός όρθιος και οι παλάμες ακουμπάνε κάτω και δίπλα στους γλουτούς. Πηγούνι έρχεται να ακουμπήσει στο στέρνο και με λίγο ώθηση από τη λεκάνη σηκώνω το σώμα, λυγίζουν τα γόνατα και ο κορμός έρχεται παράλληλος με το πάτωμα, κεφάλι κοιτάζει το ταβάνι. Γυρνάω στην αρχική θέση.

αναπνοή: εκπνέω όταν σκύβω πηγούνι, εισπνέω όταν σηκώνω λεκάνη και ρίχνω κεφάλι πίσω

5η Θιβετιανή άσκηση

Φωτιά

Διαίσθηση, διορατικότητα, οξυδέρκεια, νέες ιδέες, ενθουσιασμός, πάθος, δύναμη της θέλησης, αυτοπεποίθηση, επέκταση, δυαδική φύση της φωτιάς (καταστροφή και δημιουργία).

Αυτή η στάση απεικονίζει την ανάγκη για ενέργεια, κίνητρο και κουράγιο, για να ακολουθήσει κάποιος τη διαίσθησή του.

Συμβολίζει την αν ανάγκη για καταστροφή του παλιού τρόπου σκέψης, έτσι ώστε κάποιος να μπορέσει να επεκταθεί και να δημιουργήσει νέους τρόπους ύπαρξης. Όταν κάνετε εξάσκηση αυτής της άσκησης φανταστείτε ότι η μέσα-έξω, σαν αντλία, κίνηση, επαναφορτίζει με ενέργεια, ζωτικότητα και διασκορπίζει τη νωθρότητα, τη βραδύτητα και την αρνητικότητα.

Οφέλη

Είναι εξαιρετική για την ανάπτυξη της ευλυγισίας και την ενδυνάμωση των καρπών και των ώμων.

Η θέση του κεφαλιού στο κάτω σκύλο χαλαρώνει το πρόσωπο, το λαιμό και τον αυχένα. Ο πάνω σκύλος επικεντρώνεται στο «άνοιγμα» όλου του μπροστινού μέρους του κορμού, με μια δυνατή διάταση στους κοιλιακούς και το στήθος. Εκτελώντας αυτή την τελετουργία, η δυσκαμψία στη μέση, στους ώμους, στα πόδια και στα ισχία μειώνεται όλο και περισσότερο με τις επαναλήψεις.

Δυναμώνει τους ώμους, τα χέρια, τη πλάτη, τους καρπούς, τα πόδια και σφίγγει τους γλουτούς. Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και διεγείρει το ερειστικό σύστημα, βοηθώντας το να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο. Διεγείρει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη ροή του αίματος στο κεφάλι και «ανοίγει» το στήθος επιτρέποντας πιο βαθιά αναπνοή. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των ιγμόρειων. Το αυξανόμενο οξυγόνο και το prana (ενέργεια) δίνει περισσότερη ενέργεια και ζωτικότητα.

Εκτέλεση

Ξαπλώνω μπρούμυτα (κοιλιά κάτω), χέρια λυγισμένα με τις παλάμες καλά στο πάτωμα, κάτω από τους ώμους. Τα πόδια τεντωμένα λίγο ανοιχτά ακουμπάνε στις μύτες των ποδιών. Στηρίζομαι στις παλάμες και ανεβάζω το στήθος και τους ώμους προς τα πίσω και λυγίζω αυχένα προς τα πίσω, σφίγγω γλουτούς (αυτό είναι ο «πάνω σκύλος»). Έπειτα σκύβω το κεφάλι, πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο, ταυτόχρονα σηκώνω-τραβάω γλουτούς προς το ταβάνι και σηκώνομαι στις μύτες. Σα να σχηματίζω ένα βουνό (στη γιόγκα αυτή η στάση ονομάζεται «κάτω σκύλος» μόνο που εδώ σηκώνομαι στις μύτες).

αναπνοή: εισπνέω όταν έρχομαι στο σκύλο που κοιτάζει προς τα κάτω και εκπνέω στο σκύλο που κοιτάζει προς τα πάνω

Στη διάρκεια των ασκήσεων εισπνέω-εκπνέω από τη μύτη ή εισπνέω μύτη εκπνέω στόμα.

Πολύ σημαντικό στην αρχή, ανάμεσα από κάθε άσκηση και στο τέλος να γίνεται μια συγκεκριμένη αναπνοή : Όρθιοι, πόδια λίγο ανοιχτά όσο η λεκάνη, χέρια στη μέση, τα πολλά δάχτυλα μπροστά και ο αντίχειρας πίσω αγκαλιάζουν τη μέση στο πιο λεπτό σημείο, εισπνέω από τη μύτη και εκπνέω από το στόμα, το στόμα σχηματίζει ένα "ο" και εκπνέω σα να χνωτίζω τα τζάμια!
Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes