Κιρσοί : Απαντήσεις από τη Δρ. Άννα Κάτσακα

Τι είναι οι κιρσοί;
Το φλεβικό σύστημα που βρίσκεται στην επιφάνεια των άκρων και αποτελείται από την μείζονα και ελάσσονα σαφηνή, έχει μικρή υποστηρικτική βοήθεια από το δέρμα.
Φυσιολογικά οι βαλβίδες των φλεβών χρησιμεύουν για την προστασία των φλεβών από την αυξημένη πίεση που προκαλείται από την όρθια θέση του ανθρώπινου σώματος.
Όταν οι βαλβίδες καταστραφούν ή απουσιάζουν τότε το αίμα ρέει προς τα κάτω. Αυτό προκαλεί την επιμήκυνση και την διαπλάτυνση των φλεβών, με αποτέλεσμα να φαίνονται εντονότερα κάτω από το δέρμα και να προεξέχουν. Έτσι οι φλέβες δημιουργούν οφιοειδή πορεία.
Η ποσότητα του αίματος που παλινδρομείται μέσα στην φλέβα μπορεί να φτάσει και το 30% του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί στο πόδι ανά λεπτό.

Στην Ελλάδα υποφέρουν απο κιρσούς το 35-40% των γυναικών, ένω περίπου 20-25% των ανδρών.

Συμπτώματα κιρσών

· Καύσος στα κάτω άκρα
· Αίσθηση βάρους
· Κνησμός
· Πόνος
· Κράμπες
· Οίδημα

Ποιες είναι οι επιπλοκές των κιρσών;

Α. Απλές επιπλοκές

· Οίδημα στα κάτω άκρα, το οποίο μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες, αλλά ως επί το πλείστον, δημιουργείται μετά από φλεβική ή λεμφατική ανεπάρκεια, δυσχρωμίες και δερματοσκλήρυνση.
· Φαγούρα και Πόνος ιδιαίτερα μετά την ορθοστασία
· Αλλόιωσεις στη φυσιολογική χροία του δέρματος

Β. Οι πιο σοβαρές είναι:

Η αιμορραγία της φλέβας

Η αιμορραγία της φλέβας μετά από τρώση του δέρματος, συνήθως γίνεται σε άτομα που έχουν κιρσούς για πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να υποστούν καμία θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να σταματήσουν την αιμορραγία οι ασθενείς, θα πρέπει να σηκώσουν τα πόδια και μετά να τοποθετήσουν μία ελαστική επίδεση στο σημείο που αιμορραγεί.

Θρομβοφλεβίτιδα

Όταν πήξει το αίμα μέσα στην επί πολλής φλέβα, δημιουργείται η θρομβοφλεβίτιδα. Η πήξη αυτή του αίματος (θρόμβος) μπορεί να συμβεί αυτόματα ή μετά από τραυματισμό, ή πάνω σε προϋπάρχοντες κιρσούς. Η θρομβοφλεβίτιδα αυτή συνήθως αυτοπεριορίζεται και αντιδρά στην τοπική θεραπεία.Τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν είναι ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο, θερμότητα. Ο ασθενής πρέπει άμεσα να δει αυτά τα συμπτώματα και να επισκεφθεί κάποιον αγγειοχειρούργο για θεραπεία.

Φλεβική Θρόμβωση

Όταν επεκταθεί η θρόμβωση από το επί πολλής δίκτυο στο εν τω βάθει, μπορεί να προκαλέσει τη μερική, ή την ολική απόφραξη της ροής του αίματος στο φλεβικό σύστημα.

Τα συμπτώματα είναι συχνά ακαθόριστα και μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες παθήσεις,

· πόνος
· πρήξιμο
· ερυθρότητα

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ξεκολλήσει ένα κομμάτι θρόμβου (πήγμα αίματος) και να κατευθυνθεί στους πνεύμονες. Αυτό ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Η πιθανότητα της πνευμονικής εμβολής μειώνεται με την έγκαιρη αντιμετώπιση της φλεβικής θρόμβωσης.

Άτονο έλκος

Η παρουσία του άτονου έλκους σε μια γάμπα είναι συχνά ένδειξη της φλεβικής ανεπάρκειας.

Συνήθως τα άτομα αυτά έχουν πόνο και πληγή η οποία δεν κλείνει.

Αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές στην πολύχρονη φλεβική ανεπάρκεια.

Γι αυτό χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση του άτονου έλκους από τον αγγειοχειρούργο ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπείά στις φλέβες και να κλείσει η πληγή.

Θεραπεία των κιρσών - Δείτε περισσότερα στην ενότητα "Θεραπείες"

Συντηρητική θεραπεία

Η θεραπεία των κιρσοειδών φλεβών εξαρτάται από την φύση και την έκταση του προβλήματος.

Η παρατεταμένη ορθοστασία πρέπει να αποφεύγεται, βάζοντας τα πόδια ψηλά, σε ανάρροπη θέση, πάνω από το επίπεδο της καρδιάς.

Η εφαρμογή ελαστικής κάλτσας μετριάζει το οίδημα και τα συμπτώματα, όπως και τα φλεβοτονικά φάρμακα.

Σκληρυντικές ενέσεις

Οι σκληρυντικές ενέσεις ή η χρήση Laser βοηθούν στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών καθώς και των κιρσών μικρής διαμέτρου.

Χειρουργική θεραπεία των κιρσών

Η κλασσική χειρουργική αφαίρεση της μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς είναι η κροσσεκτομή.
Οι κιρσοί δεν απαιτούν περισσότερο από μία ημέρα νοσηλείας στο νοσοκομείο, ενώ η αναισθησία μπορεί να είναι γενική ή περιοχική (επισκληρίδιος) και συνήθως περιλαμβάνει την ολική ή μερική αφαίρεση της μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς φλέβας, την απολίνωση και διατομή των ανεπαρκών διατυτραινουσών, καθώς και την εξαίρεση πλαγίων δευτερευόντων κλάδων.
Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται την ίδια μέρα και η επάνοδος στην εργασία είναι σχετικά άμεση.

Softsurgery ή Muller

Γίνεται με τοπική αναισθησία και με μικροσκοπικές τομές, όπου επιτυγχάνεται η τοπική αφαίρεση των κιρσών.

Ενδοαυλικό Laser EVLA - Ραδιοσυχνότητες.

Είναι μια εναλλακτική μέθοδος χειρουργικής επέμβασης των κιρσών. Αντί να αφαιρείται η φλέβα τοποθετείται μία οπτική ίνα laser και γίνεται η καταστροφή της φλέβας.Αυτό όμως προϋποθέτει εισαγωγή σε κλινική, τοπική αναισθησία, τομές και νοσηλεία.

Θεραπεία κιρσών με αφρό (foamsclerotherapy)

Αν θέλαμε να βρούμε μια εναλλακτική μέθοδο της κλασσικής χειρουργικής επέμβασης του laser και της ραδιοσυχνότητας, αυτή είναι μόνο ο σκληρυντικός αφρός.Ο σκληρυντικός αφρός έφερε αναγέννηση της σκληροθεραπείας στην αντιμετώπιση των κιρσών.Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο, δεν χρειάζεται αναισθησία, δεν χρειάζεται νοσηλεία και η επιστροφή στις καθημερινές και οικογενειακές δραστηριότητες είναι ΑΜΕΣΗ!!!Τα αποτελέσματα είναι άριστα τόσο από παθολογικής όσο και από αισθητικής πλευράς.Πράγματι μπορούμε να μιλήσουμε για μία επανάσταση στην αγγειοχειρουργική.

Έτσι μπορούμε να φανταστούμε ότι στο μέλλον οι χειρουργικές επεμβάσεις θα είναι περιορισμένες και η σκληροθεραπεία με αφρό (foamsclerotherapy) θα είναι η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία στην αντιμετώπιση των κιρσών.


Πηγή aggeia.com της Δρ. Άννας Κάτσακα






Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes