Διαλειμματική νηστεία: Τα οφέλη για το σώμα και την υγεία

 


Η θεωρία της διαλειμματικής νηστείας των 16 ωρών, είναι βασισμένη στην πρόσληψη τροφής μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στην παραμονή με άδειο στομάχι για τις υπόλοιπες ώρες, έτσι ώστε τα κύτταρα που έχουν στερηθεί την τροφή, να αναζητούν το αποθηκευμένο λίπος και να το χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας, κάτι που έχει συζητηθεί εκτενώς σε αρκετές περιπτώσεις.

Γνωρίζουμε λοιπόν, ότι όλο αυτό έχει μια σειρά από οφέλη για τον οργανισμό – και δεν μιλάμε μόνο για απώλεια βάρους. Όπως μας εξήγησε ο Jorge Herranz, ειδικός σε θέματα διατροφής στο γυμναστήριο David Lloyd στην Aravaca, μετά από εκείνες τις 12 ώρες χωρίς φαγητό, οι οποίες μπορούν να αυξηθούν στις 16, το σώμα ενεργοποιεί την αυτοφαγία, η οποία είναι μια διαδικασία κυτταρικής αναγέννησης που μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, ρυθμίζει τη συναισθηματική ένταση και τη γνωστική ικανότητα και διδάσκει το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο.

Όταν αποφάσισα να δοκιμάσω αυτή την υγιεινή νυχτερινή νηστεία, με τις οδηγίες της διατροφολόγου Mireia Cervera της Flax & Kale, είχα κάποιες αμφιβολίες για το πώς να το κάνω και πώς να το προσαρμόσω στην καθημερινότητά μου.

Τα πρώτα οφέλη

Δεν λέω ότι είναι εύκολο να περάσεις ένα σημαντικό μέρος του πρωινού χωρίς να φας τίποτα, ειδικά όταν η μέρα ξεκινά νωρίς, αλλά πραγματικά χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσεις και να μάθεις να ξεχωρίζεις τη συναισθηματική πείνα – που γίνεται αισθητή όταν ξεκινά αυτός ο τύπος της νηστείας – και της πραγματικής πείνας.

Μετά από 3 ημέρες, αυτή η αλλαγή στις συνήθειες και η κατανάλωση φαγητού κατά τις μεσαίες 8 ώρες της ημέρας, χωρίς τσιμπολόγημα το βράδυ βλέποντας Netflix, αφομοιώνονται ως κάτι φυσικό και απαραίτητο. Ειδικά μετά από τα δύο από τα πιο άμεσα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, όπως η καλύτερη ποιότητα ύπνου και η μείωση του οιδήματος του σώματος.

Είναι δυνατόν να κάνετε σωματική άσκηση το πρωί όταν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας;

Προσωπικά, κάνω ένα mini session μόλις σηκωθώ, καθώς το να είμαι χωρίς φαγητό μέχρι τις 12 εγείρει κάποιες αμφιβολίες. Αλλά η διατροφολόγος Mireia Cervera της Flax & Kale έχει μια οριστική απάντηση στην ερώτηση. «Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα υποφέρουν από υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα), αλλά αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί αν πίνουμε έναν καφέ με γάλα και ένα κρουασάν για πρωινό και μετά από δύο ώρες πηγαίνουμε στο γυμναστήριο.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστεί υπογλυκαιμία, ακριβώς λόγω του τι φάγαμε, καθώς μόλις αφομοιωθεί, προκαλεί πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αυτό το είδος διατροφής μπορεί να προκαλέσει ενεργειακές ανισορροπίες. Παραδόξως, αν ξεκινήσετε να κινείστε με άδειο στομάχι, θα παρατηρήσετε αύξηση των επιπέδων ενέργειας, λόγω της αύξησης της ορμόνης της αδρεναλίνης, και ότι το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους του».

Ωστόσο, η σύσταση είναι πάντα να εισάγεται η προπόνηση της νηστείας σταδιακά, με ασκήσεις χαμηλής έντασης που μπορούν να αυξηθούν σταδιακά, «καθώς το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στη χρήση του λίπους ως πηγή ενέργειας».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο  εδώ
Share:

Δημοσίευση σχολίου

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes